2017. június 13., kedd

Tárkonyos csirkeraguleves újragondolva.




A tárkony az egyik kedvenc fűszerem, így amikor ragulevest főzök általában nem spórolok vele, és bőségesen kerül a levesbe. A csirkeragulevesből sem maradhatott ki, sőt a tárkony és a fűszerek mellett citromhéj, és citromlé is került a levesbe, melyektől kissé pikáns lett. A friss, zsenge zöldségeknek, és az elősütött csirkemellnek köszönhetően a leves egykettőre elkészült, és az íze is különösen finom volt. Levesbetétnek én petrezselymes-vajas galuskát főztem bele, de ízlés szerint más levesbetétet is készíthetünk. A levesbe laktózmentes tejföl, a galuskába pedig laktózmentes vaj került, így laktózérzékenyek is bátran megfőzhetik. A recept megjelent a "Küldd el a Recepted" Gizi-Receptjei rovat májusi lapszámában.





Hozzávalók:

50 dkg csirkemellfilé
25 dkg gomba
25 dkg zöldborsó
2-3 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1/4 zellergumó
2 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1 tk ételízesítő
őrölt fekete bors
tárkony
2 dl laktózmentes tejföl (Riska)
1 tk liszt
2 ek olívaolaj
1,5 l víz


A csirkemellet vágjuk fel kisebb kockákra, majd sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják.

A zöldségeket tisztítsuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel. A gombát vágjuk fel vékony csíkokra. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, és hagyjuk egészben.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a befűszerezett csirkemellet, és pár perc alatt süssük szép pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékot öntsük át egy fazékba, majd adjuk hozzá a felszeletelt zöldségeket és pároljuk pár percig. 

Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, reszeljük rá a citromhéjat, facsarjuk rá a citromlevet, szórjuk meg tárkonnyal, és az ételízesítővel, keverjük alaposan össze, öntsük fel a vízzel., majd tegyük bele az egészben hagyott vöröshagymát és a fokhagymát. (én bőven megszórtam tárkonnyal, de ez ízlés dolga)

A zöldségeket főzzük félpuhára, majd adjuk a leveshez a zöldborsót, a felszeletelt gombát, és addig főzzük, még a zöldségek teljesen megpuhulnak.

A tejfölt keverjük simára a liszttel, és egy merőkanál meleg levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a leveshez. 

Ezután tegyük bele az előzőleg pirosra sütött csirkemellet, szaggassuk bele a galuskát, majd főzzük tovább pár percig, hogy a galuska is megfőjön. (mielőtt levennénk a tűzről a levest, kóstoljuk meg, és ízesítsünk utána, ha szükséges)




Petrezselymes-vajas galuska hozzávalói:

5-6 ek liszt
3 dkg laktózmentes vaj (Riska)
1 db tojás 
1 ek apróra vágott petrezselyemzöld
őrölt fehér bors
pici víz


A lisztet keverjük össze a sóval és az őrölt borssal, majd adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet, az egész tojást, az olvasztott, de visszahűtött vajat, majd keverjük alaposan össze. 

Keverés közben, apránként adagoljunk hozzá annyi vizet, hogy galuskatésztát kapjunk, majd kiskanállal szaggassuk bele a forrásban lévő levesbe.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk. A zsenge zöldségektől, a citromtól, és az elősütött csirkemelltől különösen finom lesz a leves.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése