2017. július 8., szombat

Meggyes-diós lepény.




A meggyes sütemények igencsak kedveltek nálunk, így ameddig még van meggy lehetőleg minél többféle süteménybe belekerül. Erre a hétvégére egy finom meggyes-diós lepényt sütöttem, és mondhatom igen nagy sikere van. A tészta egy egyszerű linzer tészta, melynek az egyik felébe reszelt citromhéjat, a másikba pedig kakaót gyúrtam. A töltelékhez a meggyet már előző nap előkészíthetjük, így lesz ideje kellően kihűlni, és besűrűsödni. Az omlós tészta, és a szaftos meggyes-diós töltelék nagyon finom együtt, és egy szelet biztosan nem elég belőle.





Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:

40 dkg liszt
12 dkg kristálycukor
10 dkg zsír (v. 12 dkg vaj)
1 tojás (nagy)
1-2 ek tejföl
1/2 cs sütőpor
csipet só
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 ek holland kakaó 


A lisztet keverjük össze egy csipet sóval és a sütőporral, majd adjuk hozzá a zsírt (v. vajat) és kezdjük el összemorzsolni. 

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, adjuk hozzá a tojást és egy evőkanál tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, gyúrás közben adjunk hozzá még tejfölt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)

A tésztagombócot ezután osszuk el két egyenlő részre, majd az egyikhez adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a másikhoz pedig a kakaót, és mindegyiket gyors mozdulatokkal gyúrjuk alaposan össze.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd nyújtsuk ki a citromos tésztát, és helyezzük bele. (én a sütőpapíron nyújtottam ki, majd egy gyors mozdulattal a papírral együtt átemeltem a tepsibe)

Ezután kanalazzuk rá a darált diót, és az előzőleg elkészített, és teljesen kihűtött meggyet.




Töltelék hozzávalói:

10-15 dkg darált dió
1 kg kimagozott meggy
15 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 tk őrölt fahéj
3-4 ek étkezési keményítő


A meggyet keverjük össze a kristálycukorral és a vaníliás cukorral, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy levet engedjen. (akár előző nap is lecukrozhatjuk a meggyet)

Ezután tegyük fel a tűzre, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, az őrölt fajhéjat, majd főzzük kb. 10 percig.

A keményítőt keverjük simára egy pici vízzel, majd öntsük a forrásban lévő meggyhez, és kevergetve pár perc alatt főzzük sűrűre. (nem szabad sokáig főzni, mert különben egyre hígabb lesz)

Ezután vegyük le a tűzről, majd hűtsük ki teljesen mielőtt a tésztára tennénk. (én pl. megfőztem már előző nap, majd a hűtőbe tettem felhasználásig, így jól besűrűsödött)

A tepsiben lévő tésztát szórjuk meg a darált dióval, majd egyenletesen kanalazzuk rá a teljesen kihűlt meggyet.

Ezután nyújtsuk ki tepsi méretűre a kakaós tésztát, óvatosan helyezzük a meggyes töltelékre, majd villával több helyen  böködjük meg.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd a papírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.




Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.A tésztája finom omlós a töltelék pedig jó szaftos.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése